top of page
_edited.jpg

Tävling

Välkommen till Gävle Ponnyklubbs tävlingssida! Här finner du information för tävlingsryttare och funktionärer.

Information

Anmälningar

Anmälningar och propositioner finns i Tävlingsdatabasen.

Start - och
resultatlistor

Alla start och resultatlistor finns i Equipe

Funktionärer

Att ordna tävlingar är ett viktigt sätt att få inkomster till föreningen, men för att det ska gå att arrangera bra tävlingar krävs massor av funktionärer. Att vara medlem i en förening innebär att man hjälps åt, så här kommer en översikt av uppgifter som behöver göras på en tävling och där vi behöver dig.

SNABBLÄNKAR:

Funktionärsmöte    I    Parkeringsvärdar    I    Sekretariatet    I    Framhoppningen    I    Banpersonal    I    Domartornet    I    Cafeterian    I    Övriga roller   

Du får ingen ekonomisk ersättning för att du jobbar som funktionär på en tävling men föreningen står för fika och mat. Det är viktigt att man fyller på med energi för att orka med, därför finns det kaffe, saft, smörgåsar och frukt uppdukat till våra funktionärer i funktionärsrummet. Lunch serveras också till våra funktionärer på tävlingsdagarna.

INNAN TÄVLING:
 

Funktionärsmöte

Någon dag innan en hopp/dressyrtävling byggs banan till första klassen. Det du som funktionär gör är att bära ut bommar, hinderstöd, infångare samt dressyrstaket. Banbyggaren med hjälp av banchefen talar om var de olika hindren ska vara och så ser funktionärerna till att ta fram och bygga upp hindren. Hindermaterial till framhoppningen ska också bäras ut - hinderstöd och bommar till ett räcke och en oxer. 

Avspärrningar & skyltar

För att undvika olyckor och minska olycksriskerna är det viktigt att hålla hästar och publik skilda åt. Vi sätter bland annat upp avspärrningar mellan ridhuset och ridbanorna. Tävlingsledaren dirigerar funktionärerna så att avspärrningar och skyltar kommer på plats.

Teknisk utrustning

All teknisk utrustning som datorer, ljudsystem, tidtagarur, betalningssystem, Equipe, Spotify-listor, etc, ska kontrolleras. Särskilt viktigt är det att alla datorer slås på och uppdateras till senaste versionen så att de inte stänger av sig under tävlingarna. Här ansvarar domartornet för sin utrustning och sekretariatet för sin.

TÄVLINGSDAGEN:

Anmäl dig!

Det första du ska göra när du kommer till anläggningen är att stryka dig på funktionärslistorna så att tävlingsledningen ser vilka som finns på plats. Listorna hittar du rakt fram i markplan i huvudentrén i ridhuset. Där finns även varselvästar som alla funktionärer ska ha på sig. Viktiga nummer till t ex tävlingsledare finns på en lapp; ta en bild på den så att du har telefonnumren tillgängliga under dagen.

Parkeringsvärdar

Parkeringsvärdarna är de första funktionärer som de tävlande deltagarna träffar på när de kommer till oss med sina transporter och dessa ska finnas på plats 1 timme före första start. Du hälsar deltagarna välkomna och visar var de ska parkera sina bilar och transporter, eller bussar. Instruktioner hämtar du i sekretariatet. Publik anvisas till  ridhusparkeringen. 

Sekretariatet

Sekretariatet ligger i markplan ridhuset med ingång mitt emot långsidan på stora ridbanan. Du som arbetar där håller ordning på startlistor och resultat, tar emot ändringar och strykningar.

Där hämtar ryttarna också ut sina rosetter om de inte deltagit i prisutdelningen.

 

De funktionärer som behöver startistor hämtar dem här. Vid dressyrtävlingar räknas resultaten i sekretariatet, innan ryttarna får hämta sina protokoll. Banskiss och startlistor publiceras på Equipe.


Arbetsbördan är stundtals stor i sekretariatet. Därför ska bara de som jobbar där finnas i sekretariatet. 

Funktionär vid framhoppningen

Uppvärmningen för både hästar och ryttare kallas framridning och framhoppning. Framridningen sker på olika ställen beroende på om tävlingen sker inom- eller utomhus. Hos oss sker framhoppningen oftast på lilla ridbanan.

 

INSLÄPP TILL FRAMHOPPNINGEN

Den som ansvarar för insläppet till framhoppningen håller reda på vilka ekipage som får vara på framhoppningen och att det inte är för många inne samtidigt. Det är viktigt att ekipagen släpps in enligt sin startordning. För att veta vilka ekipage som får vara på framhoppningen behövs en startlista, den hämtas i sekretariatet. Hämta den så sent som möjligt så att ev. strykningar samt efteranmälningar kommer med. I instruktionerna som hämtas i sekretariatet finns all information du som funktionär behöver veta om just den här tävlingen. 

Framhoppningen ska vara bemannad 30 minuter innan klassen startar. 

 

FUNKTIONÄR INNE PÅ FRAMHOPPNINGEN

Om du står som funktionär inne på framhoppningen innebär det till största delen att kratta framför och bakom hindren så att det inte blir stora gropar, samt att mocka banan. De flesta ryttare har medhjälpare med sig som hjälper till med hindren men det kan vara så att ryttarna vill ha hjälp av funktionärerna. I instruktionerna för dagen finns angivet hur många medhjälpare som får vara med inne på banan, regler för i vilka varv man får rida samt hur framhoppningshindren får se ut.

Framhoppningen består av  ett räcke och en oxer på tävlingshöjd. Hindren ska alltid hoppas från rätt håll, dvs så att ryttaren har den vita flaggan till vänster och den röda till höger.

 

Enligt tävlingsreglementet gäller följande för höjning och sänkning av hinder under pågående klass;

Häst: Hinder på framhoppningsbanan får inte överstiga, i höjd och längd, 10 cm mer än höjden och längden på hindren i pågående tävlingsklass upp t.o.m. 1,40 hoppning. Om aktuell tävlingsklass är högre än 1,40 hoppning får hindren på framhoppningsbanan vara max 1,60 m höga och max 1,80 m långa. I avdelning B begränsas framhoppningshindren till klassens maxhöjd och maxlängd.

Ponny: I samtliga ponnyklasser begränsas framhoppningshindren till klassens maxhöjd och maxlängd.

Vid funderingar så kontaktar du överdomaren / tävlingsledaren och ber att den kommer till framhoppningen.

Funktionär vid/på tävlingsbanan

Många funktionärer har sin plats vid eller på tävlingsbanan, som är den stora uteridbanan vid tävlingar utomhus och nya ridhuset vid tävlingar inomhus. Om du är under 16 år krävs det att du har hjälm när du är funktionär!

 

Som funktionär vid in- och utsläpp är du den som har koll på att rätt ekipage befinner sig på banan och att nästa ekipage står beredd. Oftast har vi två ekipage på banan, ett som hoppar och ett som väntar på sin tur, och så står det ett ekipage utanför banan som väntar på att få komma in. Se till att du har uppdaterade startlistor!

När det är ombyggnation mellan klasserna ska du hjälpa till att bygga om banan då det behöver gå fort och effektivt. 

 

FUNKTIONÄR INNE PÅ TÄVLINGSBANAN 

För att få vara funktionär inne på tävlingsbanan vid hopptävlingar måste du vara minst 16 år. Funktionärer inne på banan har till uppgift att plocka upp nedrivna bommar/hinder, mocka, samt kratta framför och bakom hindren så att det inte bildas stora gropar. Alla funktionärer inne på banan hjälper till vid höjning och ombyggnad.

 

Det är viktigt att kunna banan, dvs ha koll på i vilken ordning hindren ska hoppas,  och ha koll på var ekipagen befinner sig så att man inte råkar ut för en olycka. Släpp inte hästen med blicken!

 

Om en ryttare faller av får den inte sitta upp igen utan måste leda sin häst av banan. Om en ryttare skadar sig, ska ryttaren ligga still och sjukvårdare ska tillkallas. Om hästen springer i väg utan ryttaren hjälper du till att försöka fånga in hästen eller ser till att du ställer dig någonstans så att du inte råkar illa ut. Det kan vara farligt att försöka fånga in en häst som springer i full galopp och då är det bättre att överlåta det åt dem som tycker att det känns ok och sätta sig själv i säkerhet.

 

Du får hjälpa en ryttare om tyglarna går sönder, sadelgjorden lossnar eller en benlinda går upp, så att situationen blir farlig. Du får också ge ryttaren glasögon, om de åker av. Däremot får du inte räcka upp ett tappat spö till ryttaren. Det kallas otillåten hjälp och innebär att ekipaget blir uteslutet.

 

Domartornet

I domartornet sitter flera personer med olika uppgifter.

 

DOMARE / SPEAKER

Hos oss är samma person både domare och speaker. Det är domarens uppgift att se till att tävlingsreglementet (TR) följs på hoppbanan. Som domare kan du tillsammans med överdomare och tävlingsledare få reda ut eventuella tvister och ta emot protester från ryttare. För att bli domare måste man gå en utbildning i Svenska Ridsportförbundets regi.

 

Det är speakern som talar om vilket ekipage som befinner sig på banan, vad ryttaren och hästen heter samt vilken klubb de tävlar för. Speakern talar om vilket ekipage som ska hålla sig beredd och berättar hur det gick för föregående ekipage, vilken tid de hade och om de fick några fel. Det är även speakern som ger ekipaget deras startsignal. Startsignalen ges via en ringsignal.

 

TIDTAGARE

Som tidtagare gäller det att du är uppmärksam och skärpt. Vi har både elektronisk tidtagning och manuell tidtagning med vanliga tidtagarur; en för grundomgång/fas 1 och en för omhoppning/fas 2. Tidtagaren talar tydligt om tiden vid målgång, så det kan noteras i hinderprotokollet. Det är alltid den elektroniska tidtagningen som ger huvudtiden, de andra är reservklockor.

 

DOMARSEKRETERARE

En person är sekreterare och fyller i hinderprotokoll för hand. Det är listor med plats att notera vad som hänt vid varje hinder. Varje hinder som passerats felfritt ska markeras med 0, vid rivning ska det stå 4, och vid vägran ska det stå V4 vid första vägran UTE vid andra vägran. Andra vägran innebär uteslutning, liksom om ekipagen får mer än 16 hinderfel. Du ska också skriva upp tiderna i båda faserna.

 

Första gången du sitter i domartornet kommer någon som är van att hjälpa dig tillrätta i domartornet och lära dig dina arbetsuppgifter.

Cafeterian

I cafeterian finns det hembakat fikabröd, mackor med olika pålägg, korv och bröd, luncher, drycker, frukt och godis. Som caféfunktionär arbetar du med att fylla på varor och drycker i kyldiskarna, ta betalt, förbereda och servera lunch, bre mackor, koka kaffe och städa café / balkong och toaletter.  Cafeterian är till för dem som köper sitt fika och sin mat ur vårt sortiment.

 

Det kan bli stressigt ibland, särskilt mellan klasserna då många passar på att äta lunch. 

Övriga roller

 

TÄVLINGSLEDARE

Tävlingsledaren är spindeln i nätet vid en tävling. Det är tävlingsledaren som har den övergripande kollen.

BANBYGGARE

Banbyggaren är den som bestämmer hur de olika banorna ska se ut och vilka hinder (bommar och infångare) som ska användas. Det är banbyggaren som ritar upp hur banan ska se ut, hur många språng banan ska innehålla, hur lång den ska vara och hur lång maxtid ryttarna har på sig att ta sig runt banan.

BANCHEF

Som banchef är du banbyggarens högra hand och hjälper denne vid banbygget. Du har ansvaret för banan och de funktionärer som finns där. Som banchef har du koll på hindermaterialet som används vid tävlingar.

TRAKTORFÖRARE

För att sladda banan finns det en traktor/fyrhjuling med en släpa som föreningen använder sig av. Är det torrt kan det också handla om att vattna banan så att det inte dammar så mycket.

SJUKVÅRDSPERSONAL

Det kan inträffa olyckor på tävlingar och därför måste föreningen alltid ha en sjukvårdsutbildad på plats på alla tävlingar.

EFTER TÄVLING

Efter att ha jobbat som funktionär under tävlingen en hel dag är det skönt att få packa ihop och åka hem. Men det finns fortfarande en hel del sysslor som måste fixas innan tävlingen kan ses som avslutad:

Allt hindermaterial på tävlingsbanan och framhoppningen ska bäras tillbaka till sina platser, avspärrningarna på gårdsplanen flyttas undan, alla skyltar ska plockas in, caféet ska städas och alla elektronisk utrustning (t ex datorer) ska plockas undan och låsas in.

funktionärsmöte
parkeringsvärdar
sekretariat
framhoppning
banpersonal
domartornet
cafeterian
övrigt
bottom of page