top of page
Två hästar som kliar varandra

Säkerhet & olycksfallsförsäkring

Hos oss på Gävle Ponnyklubb är säkerheten mycket viktig. Här under finns du därför all information kring säkerhet och försäkringar. Denna information gäller både dig som rider på ridskolan och som rider på din egen häst privat på anläggningen.

Vill du läsa om vilken klädsel du ska ha vid ridning? Klicka här!

Du som rider på din egen häst på anläggningen, tänk på att läsa igenom anläggningsreglerna! Dessa är en viktig del i vårt säkerhetsarbete.

Rutiner vid olycka/skada
Incidentrapportering

Rutiner vid olycka/skada

Enklare avfallning
Avfallning men eleven mår förhållandevis bra
1. Fånga eventuell lös häst. Se till att övriga elever står stilla.
2. Kontrollera att eleven mår okej. Eleven ska andas väl, inte ha ont någonstans, kunna röra armar, ben, fingrar samt kunna fästa blicken.
3. Om eleven vill kan den få sitta upp igen, är du osäker på elevens hälsotillstånd så är det bättre att eleven inte sitter upp igen utan avvaktar till nästa lektion.
4. Efter avslutad lektion, stäm av en extra gång att eleven känner sig ok. Om eleven är yngre och inte har en vuxen med sig till ridlektionen, berätta gärna för hämtande förälder att deras barn ramlat av.
5. Rapportera incidenten genom en Incidentrapport.

Avfallning med skada
Avfallning med lindrigare skada, ev. sjukhusbesök som följd
1. Fånga eventuell lös häst. Se till att övriga elever står stilla.
2. Kontrollera att eleven andas, spänn upp ev. hjälm/säkerhetsväst. Ta ej av hjälmen! Se till att eleven ligger stilla.
3. Bedöm läget för den som har ramlat av.

a. Rygg/nackskada: Befarar du rygg/nackskador är det viktigt att eleven ej flyttas. Ring ambulans vid rygg/nackskador, håll den skadade varm.
b. Lindrigare skada: Är det armbrott, handledsbrott, sårskada eller liknande kan eleven nästan alltid flyttas till annan plats, förslagsvis till ridlärarkontoret eller liknande. Se till att eleven aldrig lämnas ensam! Vid armbrott eller liknande så kan man för det mesta åka till sjukhuset i bil.

4. Om den skadade eleven inte har föräldrar närvarande så är det viktigt att dessa kontaktas om den skadade inte är myndig.
5. Se till att kontakta den drabbade eleven/förälder senare under dagen för att höra hur det gått alternativt be dem ringa upp dig när de träffat läkaren för att tala om hur det gått. Informera om elevens försäkring genom Folksam för eventuella försäkringsärenden. Informera om att eleven har möjlighet att fylla i en incidentrapport. Hänvisa till vår hemsida för mer information.
6. Informera verksamhetschef om att olyckan har hänt.
7. Rapportera incidenten genom en Incidentrapport.
 
Avfallning med allvarlig skada
Avfallning med allvarlig skada
1. Vid allvarlig avfallning så gäller det att omgående ringa ambulans.
2. Försök att få igång andning vid behov.
3. Försök att stoppa blödning vid behov.
4. Håll den skadade varm.
5. Be övriga elever lämna manegen med hästarna. Ta gärna hjälp av föräldrar/äldre elever.
6. Kontakta elevens anhöriga.
7. När den drabbade eleven har åkt med ambulansen/så snart som du hinner så kontaktar du verksamhetschefen som hjälper dig med dina frågor samt gör en bedömning av krishanteringen. Vid behov, kontakta SvRF krisstöd.
8. Rapportera incidenten genom en Incidentrapport

Incidentrapportering av tillbud eller skada (Aj/Oj)

Vi följer Svenska Ridsportsförbundets arbete med på olika sätt minska antalet olyckor inom ridsporten. Detta gör vi genom ett gemensamt systematiskt säkerhetsarbete och deras verktyg för incidentrapportering. Om det skett ett tillbud eller en skada på klubben så vill vi gärna veta det. Det kan vara någonting som hänt i stallet som vi ridlärare inte sett, eller en olycka i ridhuset som vi gärna vill höra er syn på. Du kan göra en incidentrapport om det har hänt någonting i ridskolans verksamhet, eller någonting som har hänt när du har ridit din egna häst på vår anläggning. Vi följer Svenska Ridsportsförbundets arbete med på olika sätt minska antalet olyckor inom ridsporten.

 

Genom att registrera alla tillbud och alla olyckor kan vi tillsammans samla kunskap om var, när, hur och varför händelser sker och utifrån detta vidta åtgärder för ökad säkerhet.

 

Vid ett tillbud ("här hade det kunnat blivit en skada men det blev inte det") eller en skada så registrerar ni det på länken ovan. Länken fungerar både på dator och mobil.

När någon registrerat en incident eller olycka får Gävle Ponnyklubb ett meddelande till sin mailadress. Den som rapporterat in händelsen får en återkoppling från föreningen när incidentrapporten är behandlad och avslutad.

Mer information finns på Svenska Ridsportsförbundets hemsida.

Tack för att ni hjälper oss att göra vår verksamhet bättre och säkrare!

Olycksfallsförsäkring

 

Alla medlemmar i en förening ansluten till Svenska Ridsportförbundet omfattas av en olycksfallsförsäkring via sitt medlemskap. Det är en trygghet och en medlemsförmån som Svenska Ridsportförbundet kan erbjuda dig via Folksam.

För vem gäller försäkringen?

  • För dig som är medlem i Gävle Ponnyklubb och har betalat in medlemsavgift för året

  • Deltagare vid enstaka ridtillfällen, så som prova på eller knattekurs.

  • Deltagare på ridläger anordnat av Gävle Ponnyklubb

  • Ryttare eller medhjälpare som är tävlingslicensierad enligt SvRFs regelverk
     

När gäller försäkringen?
Försäkringen gäller vid olycksfallsskada som inträffar under:

  • aktivitet anordnad av Svenska Ridsportförbundet, dess distriktsförbund, medlemsförening eller i samverkan med medlemsförening

  • aktivitet som medlemmen utför under verksamhetstid och som har ett direkt samband med ridning omfattas av försäkringen.

  • under enskild ridning och träning i Sverige

  • under direkt färd till och från verksamhet enligt ovan.

Med reservation för ändringar, aktuella villkor finns på Folksams hemsida.

HÄR kan du läsa mer om den gemensamma olycksfallsförsäkringen med länk till villkor, tilläggsvillkor, skadeanmälan och kontaktuppgifter.

Så anmäler du en skada
Är du medlem eller målsman och vill anmäla en olycksfallsskada? Ring 0771-950 950 – säg att du är medlem i Svenska Ridsportförbundet. Du kan också anmäla skada på Folksams hemsida.

Olycksfallsförsäkring
bottom of page